När skidorna har lagts på hyllan, krävs en ny utmaning värdig en långloppsåkare. Vi har pratat med den före detta elitåkaren Bill Impola för att ta reda på hur MiTek hjälper honom bana nya vägar, eller kanske ”dra upp nya spår”.
Längdskidåkning är en av de mest fysiskt krävande idrotter vi har och för att tävla i eliten krävs en nästintill övermänsklig kondition.
Bill Impola är en sådan idrottare. Under många år tävlande Kopparbergssonen i några av världens mest utmanande lopp, där Vasaloppets 90km såklart var en höjdpunkt. Men vad ska man ta sig an efter att ha bemästrat de flesta av världens längsta skidlopp?
År 2017, med en bebis på väg, valde Bill att avsluta sin elitsatsning. Fastighetsutveckling blev nästa utmaning i karriären när han köpte en liten hyresfastighet i värmländska Torsby, inte långt från den norska gränsen. Torsby är välkänt inom skidkretsar på grund av sin skidtunnel, som var Sveriges första. Bill satte sin egen prägel på platsen när han lät bygga om sin första hyresfastighet.
Han har även en hand i det praktiska. Det är mer sannolikt att man hittar honom med hammaren i högsta hugg, än att dela ut order till sitt arbetslag. Det tog honom inte lång tid att inse att byggnadsarbete var hans nya äventyr.
Som han själv uttrycker det: ”Jag har väl alltid jobbat med kroppen. Nu lär jag mig nya saker varje dag och det är utmaningen jag gillar mest. Det finns ett stort värde i att kunna hjälpa till där det behövs. Ibland avstannar vissa delar av bygget och då tänker jag, ’Toppen, hur kan jag hjälpa till här?’”
Så om man är idrottare på elitnivå med nya färdigheter att utforska så finns det väl bara en fråga…Finns det några begränsningar i hur stora utmaningar man vågar ta sig an?
Valde MiTeks bjälklag
Efter att ha utvecklat sitt hantverk med mindre projekt under fem år, ville Bill ta sig an en större utmaning. Ett flerbostadshus i sex våningar med totalt 26 lägenheter skulle byggas från grunden, nästan helt i trä.
Inget liknande hade genomförts i området tidigare och han behövde planera allt noggrant. Allt skulle byggas på plats av lösvirke. För att klara det skulle logistiken bli A och O.
Minst lika viktigt skulle det bli att välja rätt material och komponenter.
Ett möte med MiTeks säljteam väckte Bills intresse för bjälklaget Posi-Joist. Inte nog med att det mötte hans tekniska krav för akustik och vibration, det skulle även vara lätt att arbeta med.
Eftersom Posi-Joist är fabrikstillverkade och levereras kompletta till platsen kan två personer snabbt och enkelt installera balkarna för hand, vilket gör det perfekt för projekt med små arbetslag, som det här.
De är lätta att installera och dess rejäla spännvidd och tekniska kapacitet gör det möjligt att dölja byggnadens alla rörsystem mellan ståldiagonalerna. Genom att använda extra ljuddämpare i vardera änden av Posi-balken har MiTek förbättrat akustiken. Det gjorde det möjligt för projektet att flyta på smidigt.
”Jag hade ingen tidigare erfarenhet av de här produkterna, men Posi-Joist har visat sig vara ett väldigt smidigt byggsystem. Det ska bli roligt att se resultaten vi får när vi gör ljudmätningar, men vi kommer absolut att använda oss av det igen”, säger Bill.