Hur återställer och anpassar man en byggnad från 1600-talet till vår tids boendestandard, samtidigt som den ska uppfylla de högsta ljudkraven? Här berättar vi historien om hur Posi-Joist bidrar till komfort och akustik i ett avancerat restaureringsprojekt i schweiziska Cressier.
Den imponerande stenbyggnaden ligger i den idylliska byn Cressier i Jurabergen, där man har odlat vin i århundraden. Huset har genomgått många förändringar genom tiderna. Från att ha varit en del av den lokala vinproduktionen med en vinkällare i bottenvåningen, har byggnaden kommit att bli ett flerbostadshus med kontorsutrymmen. För ett par år sedan eldhärjades dessvärre byggnaden, och efter det återstod endast de 300 år gamla stenväggarna.
Så hur återställer och transformerar man en byggnad från 1600-talet till 2000-talet, samtidigt som man uppfyller de högsta ljudkraven i byggreglerna? Vi träffade arkitekten Laurent de Marta och entreprenören Pascal Schwab, som berättade om hur den pietetsfulla och genomgripande restaureringen gått till.
Bättre ljudisolering
Arkitekt Laurent De Marta har specialiserat sig på att återställa och renovera gamla byggnader.
– Vår beställare bodde tidigare i huset och hyrde ut delar av det. Ljudisoleringen var näst intill obefintlig, allt kunde höras från en våning till en annan. Renoveringen efter branden öppnade en möjlighet att införa modern ljudisolering mellan våningarna, detta var ett av huvudkraven från beställaren, berättar Laurent de Marta.
Till saken hör att klienten själv är expert på akustik och ljudisolering och därför hade högt ställda ambitioner, liksom specialistkunskaper i ämnet.
Konstruktionsutmaning
Stenbyggnaden tömdes helt efter branden, vilket innebar att de fyra väggarna riskerade att kollapsa då det inte fanns något som höll dem uppe.
– Utmaningen var hur man skulle förena de moderna våningsplanen med de befintliga stenväggarna. De våningar vi utformade med nya bjälklag finns där för att hjälpa till att binda samman de olika delarna av byggnaden, säger Laurent de Marta.
Han arbetade i projektet tillsammans med byggmästaren Pascal Schwab, som har specialiserat sig på träkonstruktion sedan över 40 år.
– Den mest utmanande delen av detta bygge var att konstruera och återskapa de stora, tunga bjälkarna. Det är en mycket gammal byggnad från 1600-talet och inga av väggarna är raka, de har alla olika höjder. Men vi var tvungna att få exakta mått och sedan hitta en lösning på konstruktionen, säger Pascal Schwab.
– Murningsverket är nästan en meter tjockt på bottenvåningen och minskar i storlek våning för våning till lite över en halv meter högst upp. Vi behövde ansluta bjälkarna till de befintliga väggarna. En riktig utmaning var att hitta ett system som erbjöd bra ljudisolering samtidigt som det kunde hålla väggarna samman, fortsätter Pascal Schwab.
Posi-Joist idealisk lösning
Att konstruera golv för att säkra 300 år gamla stenväggar var en komplex manöver, men MiTeks Posi-Joist bjälklag visade sig vara den idealiska lösningen.
För Laurent De Marta och Pascal Schwab var det första gången de arbetade med Posi-Joist.
– Det var ett förslag från vår beställare som är expert på trä och ljudisolering, och som sa att det är det nya sättet att lösa problemet med våningshöjder och ljudkrav.
Den unika öppna strukturen hos Posi-Joist gjorde den till en perfekt passform för detta projekt. Laurent förklarar varför:
– Posi-Joist är ett system där vi inte bara kan placera allt parallellt med balken, utan på grund av dess öppna struktur kan vi lägga installationer som el, värme- och vattenledningar i bjälklaget.
Lätt montera på byggplatsen
Användandet av Posi-Joist var också av godo för Pascals team på plats.
– Mina byggare uppskattade att jobba med ett material som var lätt men ändå mycket styvt. Det fungerar mycket bra för en så här gammal byggnad och min tro och förväntan är att det ska leva upp till de högt ställda ljudkraven, säger Pascal Schwab, och fortsätter:
– En stor fördel med att använda Posi-Joist, är att det prefabriceras off-site och därmed anpassades och fick perfekta mått innan det levererades till platsen. Detta tillsammans med noggrann digital mätning av byggnaden av den 300 år gamla stenväggen, borgade för framgång i genomförandet, och gjorde att den slutliga monteringen som fungerade perfekt och snabbt på byggplatsen.
Nytt och gammalt smälter samman
– För mig är den mest spännande delen av detta projekt att se denna gamla byggnad återvända till livet. Och för det andra har jag njutit av utmaningen att använda en ny produkt som jag aldrig har använt tidigare och se hur den perfekt löser de utmaningar vi hade, säger Laurence de Marta, och fortsätter:
– Det här är ett utmärkt exempel på hur vi arbetar tillsammans. Vi älskar att förvandla gamla byggnader, kombinera nytt och gammalt, anpassa nya och aktuella regler och standarder med gammalt murverk, trä och snickeri. Att få allt detta att passa ihop är vår passion.På MiTek Sweden är vi alla väldigt glada över att Posi-Joist möjliggjorde denna restaurering och bidrog till framgången, tack vare vår kontakt med beställaren. Vi ser fram emot att se byggnaden färdigställd och är glada att vara en del av framtiden för byggindustrin i Schweiz.